Avondfotografie

Het ziekenhuis MCH Westeinde heeft aan de voorzijde een nieuwe entree gekregen. De transparante gevel is bij uitstek geschikt voor avondfotografie. Overdag is de buitengevel helder en is het binnen vrij donker. Tijdens de schemering vindt er een omkering plaats. Naarmate het buiten donkerder wordt ervaren we het interieur verhoudingsgewijs als steeds lichter. Ik vind het altijd een uitdaging om hierin een mooie balans te vinden door op het juiste moment de foto te maken. Afhankelijk van het jaargetijde is dat juiste moment van vrij korte duur waardoor je vaak maar één goede foto per avond kan maken. Daarna valt de nacht en is de lucht te donker. Soms voeg ik in Photoshop twee momenten samen tot één foto of maak ik gebruik van HDR technieken.

mch westeindemch westeindemch westeinde

Lichtschilderen is een speciale techniek die ik ook af en toe in mijn avondfotografie toepas. In principe komt het er op neer dat ik tijdens een lange belichtingstijd het te fotograferen object “beschilder” met een lichtstraal, net zoals een schilder dat doet met kwast en witte verf. Om een egale uitlichting te krijgen moet de lichtstraal constant worden bewogen. Op de hieronder getoonde foto van een woonhuis in Almere Poort heb ik met lichtschilderen de voorgevel helder gemaakt. De groene zweem in het interieur en aan de zijkant van het huis is gemaakt met behulp van 5 spotlichten die voorzien zijn van kleurfolie. De architect wilde naast standaard architectuurfotografie ook enkele vervreemdde, surrealistische beelden hebben.

almere poort

De foto van de loop/fietsbrug is gemaakt in de wijk Getsewoud in Nieuw-Vennep. Deze brug is s’avonds niet verlicht en zou dus op een foto weinig opvallen. Met een sterke lichtstraal heb ik de contouren van de brug beschilderd waardoor het silhouet nu helder en scherp afsteekt tegen de avondlucht.

getsewoud hoofddorp

 

Hieronder een recente foto van de fietsbrug over de Vliet in Rijswijk. Bij deze opname heb ik de onderkant van de brug met lichtschilderen iets opgehelderd.

brug over de vliet, rijswijk