Ondergrondse parkeergarage Katwijk

parkeergarage_katwijk

Om de kust bij Katwijk te versterken is er een Dijk-in-Duin aangelegd en een ondergrondse parkeergarage gebouwd tussen de dijk en de Boulevard. Tegelijkertijd is het duingebied verbreed en opnieuw ingericht. Er lopen diverse wandelpaden doorheen en biedt ruimte voor recreatie. De parkeergarage is 500 meter lang heeft 663 parkeerplaatsen. In het ontwerp zijn zoveel mogelijk kleuren en materialen gebruikt die horen bij Katwijk aan Zee. Alle entrees en de twee in- en uitritten zijn op natuurlijke wijze opgenomen in het duinlandschap. De Dijk-in-Duin oplossing biedt zo veiligheid en parkeerruimtes met behoud van de ruimtelijke kwaliteit.

In opdracht van de gemeente Katwijk heeft RoyalHaskoningDHV een architectonisch ontwerp opgesteld en vertaald in een beeldkwaliteitsplan. Op basis van het beeldkwaliteitsplan heeft Ballast Nedam in samenwerking met Zwarts & Jansma Architects, het integrale ontwerp (architectonisch, functioneel, constructief en installatie) van de ondergrondse parkeergarage opgesteld ten behoeve van de realisatie. Hierbij is vooral gelet op de zorgvuldige inpassing en materialisatie van de entrees in het duinlandschap, één van de belangrijkste uitgangspunten van het beeldkwaliteitsplan en de openbare ruimte ontworpen door OKRA landschapsarchitecten.

Bij het fotograferen van dit project heb ik voor drie verschillende opnamemomenten gekozen. Een zonnige lentedag met aan het eind een vuurrode zonsondergang, een stormachtige dag met donkere wolken en een drukke zondag met veel mensen.

parkeergarage_katwijkparkeergarage, katwijkparkeergarage, katwijkparkeergarage, katwijkparkeergarage, katwijkparkeergarage, katwijkparkeergarage, katwijkparkeergarage, katwijkparkeergarage, katwijkparkeergarage, katwijkparkeergarage, katwijk1503_katwijk_528parkeergarage, katwijkparkeergarage, katwijkparkeergarage, katwijkparkeergarage, katwijk